THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

BIODATA SHAHIRA

BIODATA SHAHIRA

KONSERT REUNION AF8:SHAHIRA(BILA CINTA)

DTKL ARTWORK BY PUTERI NURHIDAYAH MEGAT NOH

DTKL ARTWORK BY PUTERI NURHIDAYAH MEGAT NOH

Friday, May 28, 2010

Dia Tidak Kecil Lagi:Bab 3


Pagi Jumaat itu seperti biasa Adira memandu kereta ke sekolah.Rutinnya dia akan mengambil Nad dahulu.Tak sempat bertemu abangnya pada pagi ini.Awal-awal lagi Shahir sudah mengikut daddy menunaikan solat jemaah Subuh di masjid.Terasa ada sesuatu yang tak lengkap pada pagi ini.Biasanya dia ke sekolah dengan wajah yang ceria.Tetapi hari ini segalanya sedikit caca marba.Dia pun tak tahu mengapa.Takkanlah kerana tidak sempat bertemu abang sebelum ke sekolah?Adira menggeleng-gelengkan kepalanya.Gila!Takkanlah.

Nad pun tidak mengganggu sahabat baiknya pada pagi itu.Setiap orang ada angin timur,barat,utara dan selatan.Biarlah Adira melayan perasaannya sendiri.

Sebaik sahaja keluar dari kereta,semua mata memandang ke arah mereka berdua.Maklumlah gadis-gadis popular di sekolah.Adira terkenal dengan kecomelan dan sifat yang lemah lembut.Bukan sedikit surat cinta yang diterimanya.Daripada ketua pengawas.ketua darjah,ketua samseng termasuklah cikgu yang cuba menggatal.Nad pula merupakan kapten futsal pasukan wanita .Gabungan sahabat baik yang luar biasa.

Sebaik sahaja melewati Blok A berhampiran dengan gelanggang bola keranjang mereka mendengar sekumpulan murid menjerit satu nama yang tidak asing lagi di sekolah itu.

“Iwan!Iwan!”

Iwan galak melakukan flip kepada papan luncurnya sambil mengenyit mata ke arah gadis-gadis yang menjerit namanya.Keletah nakal jejaka comel itu mengundang keluhan kecil di bibir Nad.Dia kelihatan sedikit tidak selesa.La pulak,penyakit Adira sudah berjangkit.

“Dira!”Iwan berlari mendapatkan Adira sebaik sahaja ternampak gadis itu melintas di hadapannya.Papan luncur tadi diselitkan di celah ketiaknya.

“Kenapa?”Adira menjawab malas.Acuh tak acuh.

“Next week,birthday aku.Aku nak jemput kau.Kau tau la kan birthday aku,sama havoc dengan party MTV,”

“Oh ye ke?Siapa datang?Michael Jackson?”Sindir Adira.

“Kau agak-agak ah orang mati nak datang,”Iwan tersengih mendengar kata-kata Adira.(Bunguks..nasib baik kau comel!).

“Tengoklah kalau aku rajin,”

“Rajin-rajinlah..jangan malas.Bahaya!Eh,Nad..kau pun datanglah,”

“Eh..a..aku?Tengoklah macam mana,”Nad kelihatan sedikit gabra.Adira yang sememangnya tak ada mood pada pagi itu meneruskan perjalanannya ke kelas.Lurus ke hadapan macam zombie.

“Okay Nad..kau pujuk-pujuklah kawan baik kau tu,”Iwan masih berusaha semampu yang boleh.

“InsyaAllah..aku tak janji.Okay bro,aku pergi kelas dulu,”

Iwan mengangguk sambil menggaru-garu bibirnya yang tak gatal.Susah betul aku nak tackle si Adira ni.Jual mahal mengalahkan Maya Karin.Sekali aku tackle Nad baru tau.Comel jugak.Masalahnya,dia macam minat bola lebih daripada lelaki aje.Bahaya tu!

*****

Shahir melihat jam di tangannya.Dia menggelengkan kepala.(Dah pukul 3 petang..mana Adira ni?)

Rumah banglo 3 tingkat itu kelihatan senyap dan sunyi.Daddy menghadiri pilihanraya kecil di Perak sebagai tanda sokongan terhadap parti politiknya.Mummy pula dia tak pasti ke mana perginya.Lewat solat Jumaat tadi,mummy sudah hilang.

Persoalan mengenai Adira yang ditimbulkan daddy masih bermain di fikiran Shahir.Benarkah adik kesayangannya itu sudah bermasalah?Perlahan-lahan Shahir menaiki anak tangga menuju ke tingkat dua di mana kamar Adira berada di hujung sebelah kanan.

Dia benar berharap Adira tidak mengunci biliknya.Perlahan-lahan dia memulas tombol pintu.Senyuman terukir di bibirnya apabila pintu bilik itu bisa dibolos tanpa sebarang masalah.

Bauan lavender jelas terbau sebaik sahaja Shahir menjejakkan kaki ke kamar adiknya.Diperhatikannnya sekeliling bilik.Langsir pink,cadar pink,notebook pink dan dinding pun pink.Gadis dan pink.Rasanya macam tak ada masalah.Normal.

Senyuman nakal menguntum di bibirnya tatkala melihat patung Barbie yang dihadiahkannya diletakkan di atas meja di sisi notebook.Matanya terpandang pula kepingan surat yang diletakkan di dalam sebuah kotak.Hatinya tercuit untuk melirik isi-isi di dalam surat-surat itu.

Diambilnya sekeping.Pengirim,Iwan.Seterusnya,Iwan,Dan lagi Iwan.Ada juga Cikgu Baha.Shahir mengerutkan dahinya(Apa motif cikgu pun kirim surat?)

Shahir mengeluh kecil.Popular juga adik aku ni.Dia melihat gambar manis Adira yang menghiasi kamar-kamar dinding.Macam-macam aksi comel difotokan dalam setiap bingkai.Shahir tersenyum sendirian.

“Apa yang abang buat dengan surat-surat tu?”

Caught in the act.Shahir tergamam melihat Adira yang masih beruniform sekolah berdiri di kamar pintu.Mati-mati dia tidak mendengar enjin kereta.Yang pasti Adira sudah pun melihat dirinya dengan kepingan surat-surat berbaur peribadi di tangannya.

“Dira ma..marah?”Shahir cuba menduga mood Adira.

“Tak adalah,”Adira pantas duduk di sebelah Shahir. “Bacalah,diorang yang bagi..Dira tak pernah balas pun,”

Walaupun baru pulang sekolah,haruman pewangi Mystique yang dipakai Adira mengganggu emosi.Itu belum termasuk bau rambutnya seperti strawberi.Shahir tak pasti sama ada dia lapar kerana belum makan atau nalurinya sebagai lelaki tergugat.Nafasnya ditarik dalam-dalam.Cuba mengawal keadaan.

“Ini yang nama Iwan ni siapa?Abang tengok banyak surat dia?Romeo ke?”

“Kelakarlah abang ni,Iwan tu memang comel sangat!”

“Jadi ni lah pakwe Dira?”

“Kalau dia pakwe Dira,tak adanya dia nak hantar surat minta jadi awek dia kan?Taste Dira lainlah,bang.”

“Okay,cuba cerita abang,macam mana taste Dira?”

“Hemm..yang kacak,baik hati,tak abaikan solat dan..tua daripada Dira kot,”Adira mengenyit matanya nakal sebelum merebahkan dirinya di atas katil kerana keletihan.Reaksi adik tirinya itu menyebabkan Shahir bertambah tidak selesa.Mulanya nak juga dimarahi Adira kerana pulang lewat tetapi semuanya sudah terbang ke mana-mana.

Dia bingkas bangun sambil meletakkan kembali surat-surat tadi di atas meja.Langkahnya serba tak kena sebelum tergesa-gesa keluar dari kamar Adira.

“Apapun jangan layan lagi surat-surat macam tu.Terutama budak Iwan tu!”

Jerit Shahir sambil menuruni anak tangga.

Adira tersenyum.Dia memeluk anak patung beruang yang dihadiahkan daddy.Hati remajanya tertanya-tanya.Apakah larangan itu kerana abang cemburu?Kalau betul abang cemburu.Baguslah.

Yang pasti Dira sayang abang.Berdosakah Dira kerana menyayangi abang?Adira tak tahu mendefinisikan rasa sayang itu.Yang dia pasti,abang sentiasa bertakhta di hati sejak kecil hingga kini.

Di tingkat satu,Shahir terjelepuk duduk di atas sofa.Bibirnya tidak henti beristighfar.Dia keliru dengan dirinya.Sejak bila dia memandang Adira dengan pandangan yang lain?Dia tidak mahu menjadi pengkhianat dalam keluarga ini.Memang Islam tidak melarang perkahwinan sesama saudara tiri berlainan ibu dan bapa tetapi daddy telah mengamanahkan tugas menjaga Adira seperti seorang abang menjaga adik.Dirinya seperti tidak beretika kerana dia pernah menganggap Adira seperti adik kandungnya sendiri ketika kecil.Kini dia serba tak kena berhadapan gadis remaja itu.

Sebagai orang yang lebih dewasa daripada adiknya,Shahir pasti dia mampu mengawal situasi itu dengan baik.Malangnya dia sendiri hampir rebah dibisik syaitan.Aduhai,dia tidak boleh bersikap begini dengan Adira.Di saat itu seraut wajah muncul di mindanya.

Shahir menekan kekunci di aplikasi BlackBerry Messenger.

SAYANG,BILA YOU NAK DATANG KE SINI?

*****

Farina tersenyum melihat mesej dari Shahir.Kesibukan menguruskan projek bangunan baru di hospital kanak-kanak di Christchurch menghalangnya untuk ke Malaysia buat masa ini.

Walaupun sibuk dengan kerja,dia masih sempat menjemput anak tunggal lelakinya untuk makan tengahari bersama.

“See Aliff,Uncle Shahir hantar mesej.Dia nak kita ke Malaysia,”

“What Uncle Shahir do in Malaysia,mum?”

“Dia jumpa keluarga dia,sayang,”

“I wish he were here,at least he can played PSP better than you,”Aliff kelihatan sedikit merajuk dengan mulut yang memuncung.

Farina hanya menggeleng-gelengkan kepalanya melihat telatah Aliff.Walaupun dia berusaha untuk bercakap Melayu,anaknya akan tetap membalas dalam Bahasa Inggeris.

Mesej daripada Shahir dibalasnya.Dengan rasa rindu yang tidak ada penghujungnya.

SABARLAH,SAYANG.AFTER PROJEK NI I DATANG....

*****

Adira sudah bersedia sebaik sahaja terdengar bunyi balingan batu di tingkap kamarnya.Dia menggalas beg dan membuka tingkap kamarnya.

Di bawah Nad setia menanti dengan motosikal cabuknya yang terpaksa ditolak.Nak mati hidupkan enjin?Pecahlah rahsia mereka berdua.Rancangan itu hampir-hampir tidak menjadi kerana mummy tidak mengizinkan Adira tidur di rumah Nad kerana daddy tiada di rumah.Usaha tangga kejayaan,akhirnya idea gila ini yang dicapai mereka.

Dia bukan buat kerja tak senonoh pun.Dia cuma kerja sambilan sebagai pelayan jika ada apa-apa majlis keraian pada hari cuti sekolah.Nak kata tak cukup duit,rasanya tak adalah sangat.Walaupun daddy asyik mengugut nak potong kad kredit,tak ada pun dipotongnya.Cuma Adira rasa lega dan puas dapat melakukan aktiviti luar tanpa daddy atau mummy.

Seperti yang dijanjikan jam 9 malam,mereka akan ke Kuala Lumpur dengan motosikal Nad.Lebih kurang pukul 10 mereka akan sampai KL dan terus ke Hilton.Majlis ulangtahun dan menyambut pengarah baru syarikat komunikasi Comm Holdings bermula pukul 11 malam.Memang sempat.

Adira berhati-hati meniti batang paip sebelum melompat terjun ke bawah.

“Kau ni..patah kaki karang,”Nad berbisik perlahan.

“Kau jangan cakap banyaklah,cepat sikit..nanti abang dengan mummy aku tau.Cepat..”Adira turut berbisik sambil terbongkok-bongkok membantu Nad menolak motosikalnya.

Setelah jauh daripada banglo Datuk Maulana,enjin motosikal itu dihidupkan.Kedua-duanya menyeringai dengan muka sepuluh sen tak rasa berdosa keluar senyap-senyap.

******

Lagu ‘Telephone’ daripada Lady Gaga dan Beyonce memenuhi ruang dewan di Hotel Hilton.Adira dan Nad sudah pun memakai uniform pelayan,bow tie dan skirt pendek berwarna hitam.Adira menyiku Nad di sebelahnya.

“Aku ingat formal party tapi macam private party je,”

“Aku salah maklumat la babe,yang annual tadi pukul 8 malam tu memang formal party.Yang ni sambut director baru tu memang private gila,”

“Kau rasa diorang tau tak kita baru 17 tahun?Sebab aku baru nampak wiski tadi.Nad aku tak nak angkat benda haram tu,”

“Ada ke?Tu sure untuk client non muslims diorang.Err pasal umur..aa..aku bagitau kita 20 tahun..huhu patutlah diaorang bagi kita shift waktu ni.Tapi kau jangan risau,kau sibukkan diri,kau jangan serve benda tu.Kita duk area cocktail je.Cepat,bergerak!”

Terkedek-kedek minah dua orang tu berlari ke arah light drinks.Dalam suasana kelam kabut dan di celah-celah tetamu yang waras dan tak waras,Adira berlanggar dengan seorang jejaka di hadapannya.Habis tertumpah jus oren di atas kemeja putih lelaki itu.Adira memejamkan matanya.(Alamak,matilah aku!)

“So..sorry tuan..saya tak sengaja..”Adira menundukkan wajahnya takut hendak memandang lelaki di hadapannya.

“Apa yang sorry..sorry..sini!”

Lelaki itu menarik tangannya ke belakang dewan.Adira hanya menurut tanpa membantah.Di saat ini dia amat memerlukan Nad tapi nampaknya Nad sudah pun hilang di antara tetamu-tetamu yang asyik menari itu.

“Sorry tuan..saya janji akan bayar balik..”

“Bayar apa?Saya tak nak bayaran,saya nak nombor telefon awak,”

“Tuan nak call daddy saya ke?Huhu..matilah saya..”Adira mula rasa nak menangis.

“Awak ni anak Datuk Maulana ke?”

“Eh?”Adira memandang wajah jejaka di hadapannya.Boleh tahan.Orangnya nampak comel dan sederhana.Berkulit sawo matang.

“Eh?Apa eh?”Jejaka di hadapannya ketawa kecil. “Sejak awak masuk ke dalam hall lagi saya dah tahu awak anak Datuk Maulana,”

“Eh?”

“Luculah awak ni.Saya pernah tengok gambar keluarga awak dalam majalah Bisnes,”

“Alamak..”Adira menepuk dahinya.Bagaimana dia boleh terlupa mereka bergambar untuk majalah itu tahun lepas?Terperangkap.

“Awak dan kawan awak tunggu saya di lobi hotel,saya tahu...awak baru 17 tahun..”bisik lelaki itu perlahan.

“Please..jangan bagitau daddy,”Adira menunjukkan ekspressi wajah yang comel campur kesian.Matanya sedikit berkaca seperti Puss In Boots dalam Shrek.

“Okay..tapi awak kena call seseorang..ambil awak..siapa ye?”

Adira rasa mahu tak mahu dia terpaksa memanggil abangnya.Itu lebih baik daripada memanggil mummy.Mahu ada drama bersiri.

“Sam,dah jumpa awek rambut pendek tu?”Lelaki itu bertanya kepada seorang pemuda berbadan besar di hadapannya.

“Sudah,dah bawa ke lobi pun Encik Daus,”

Daus?Firdaus?Adira memandang kain pemidang di hadapan dewan.WELCOME TO OUR NEW DIRECTOR MR.SHAHRIL FIRDAUS TO COMM HOLDINGS.(Alamak..mamat ni director baru Comm Holdings..anak Tan Sri Ali..memang kawan bapak aku!Matilah kau Adira..)

“Jangan risau,rahsia awak selamat.Awak comellah,berapa nombor telefon awak?”

Reaksi nakal Daus langsung tidak mencuit hati Adira.Dia cuma terbayangkan wajah abang.Aduh,abang pasti kecewa dengan kerja gilanya.

Daus cuma memerhati reaksi gadis di hadapannya.Kesian pun ada.

0 comments:

DTKL ARTWORK BY JANNATUL HAZIRAH BOUVIER

DTKL ARTWORK BY JANNATUL HAZIRAH BOUVIER

DTKL ARTWORK BY LYA YAYA

DTKL ARTWORK BY LYA YAYA

PEMBERITAHUAN

PEMBERITAHUAN

ART WORK BY SHAHIRATICS(CREDIT TO ALL SHAHIRATICS)