THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

BIODATA SHAHIRA

BIODATA SHAHIRA

KONSERT REUNION AF8:SHAHIRA(BILA CINTA)

DTKL ARTWORK BY PUTERI NURHIDAYAH MEGAT NOH

DTKL ARTWORK BY PUTERI NURHIDAYAH MEGAT NOH

Sunday, May 30, 2010

Dia Tidak Kecil Lagi:Bab 7

PHOTO CREDIT:ABDUL MA'MANG DAN JANNA

Gerai mamak yang terletak di Jalan Chow Kit itu baru saja dibuka lewat kedatangan Shahir dan Daus di situ.Kedua-dua mereka menarik kerusi yang berwarna merah dan melabuhkan punggung ke atasnya.Mamak bermisai kontot ala Hitler itu tersengih-sengih sambil menebar roti canai.

Warga kota Kuala Lumpur masing-masing sibuk bergegas ke destinasi tempat mereka mencari rezeki.Berbeza dengan dua sahabat baik ini mereka masing-masing asyik mengisi perut yang keroncong dengan roti telur banjir dan teh tarik gelas besar.

“Punyalah jauh kau jemput aku dari Rawang,kedai mamak aje.Kata CEO,tapi belanja kedai mamak..apa barang,”

“Oit..suka suki aku la,memang aku CEO..kau ada?Kau tak de..aku ada,”

“Banyak la kau punya ada..aku ada Adira,kau ada..”Shahir terdiam seketika dan matanya terkebil-kebil memuhasabah kembali apa punya ayat yang terpacul dari mulutnya.Apakah relevannya ayat itu dengan topik CEO ini?

“Alah,adik tiri..masa depan entah-entah kau jadi abang ipar aku..hehe..”Daus yang tidak mengerti kata-kata Shahir membalas semula dengan senyuman nakalnya.Shahir cuba tersenyum tetapi tawar.Mujurlah Daus tidak dapat menangkap maksud sebenar kata-katanya.Kalau tak tujuh enam tujuh enam..terjunam.

“Aku pun tak nak jadi CEO..tapi terpaksa,”Daus mengeluh kecil.Topik yang dibangkitkan ternyata mencuri perhatian Shahir.Dia memberi sepenuh perhatian kepada Daus.

“Sebab?”

“Kau ingat abang aku,Shah?”

“Asal pulak tak ingat,dia kan selalu chill dengan kita kat restoran Datuk Khaty kat Christchurch dulu.Kenapa dengan abang kau?”

“Sepatutnya Abang Shah yang jadi CEO..tapi..macam mana nak cerita ek?Dipendekkan cerita,dia gaduh besar dengan bapak aku,”

“Aik,bergaduh macam mana?”

“Abang Shah lebih suka ikut kehendak hatinya.Dia lebih berminat dengan kerjaya musician dia.Bapak aku angin satu badan la,bergaduh besar sampai sekarang Abang Shah pergi mana pun aku tak tahu.Mangsanya,aku,”Daus mengetap bibirnya sedikit geram.Kesal dengan sikap abangnya yang melepaskan tanggungjawabnya begitu sahaja.

“Sorry la..aku tak tahu,”Riak simpati terukir di wajah Shahir.“Kau okay ke?”

“Sekarang aku ada okay sikitlah.Eh,aku dengar kau ada affair dengan janda kaya tu ye?”Daus cuba mengubah topik yang tidak menyenangkannya.Sengaja mengenakan Shahir.Alang-alang lama tidak berjumpa,lebih baik mengorek rahsia.

“Kau ni affair la pulak.Bukan..”Kata-kata Shahir terhenti.Dia cuba menyusun ayat agar tidak menimbulkan sebarang pandangan tidak enak sahabat baiknya terhadap Farina. “Aku memang cuba meniti hubungan dengan dia,dia bukannya apa yang seperti tabloid gembar gemburkan.Dia wanita yang baik pada pandangan aku,”

“Tettt..jawapan anda tak diterima.Kau tak jawab pun soalan aku,ada atau tidak?”

“Aku bagi statement teman tapi mesra boleh?”Shahir mengangkat keningnya.Nakal.

“Pada firasat aku,bolehlah kot.Lagipun kau kan bakal abang ipar aku,”

“Kau tak habis-habis bakal abang ipar.Adik aku tu baru 17 tahun,baru nak ambil SPM.Takkan budak sekolah pun kau nak?”Shahir tersengih-sengih.

“Aku tunggu la dia habiskan sekolah.Tak boleh ke?”Daus memandang tepat ke mata Shahir dengan senyuman manis terukir di bibirnya.Shahir tidak menjawab soalan yang dilontarkan oleh Daus.Cuma sedikit senyuman dan cuba menghabiskan sisa baki teh tarik yang tinggal.

Bukankah dia sendiri sudah mengungkapkan Adira cuma adiknya.Adik tirinya.Dia harus melenyapkan apa sahaja perasaan yang melebihi kasih seorang abang.Itu janjinya.Tetapi mengapa tangannya sejuk walaupun dia meneguk teh tarik yang panas?

*****

Jam sudah menunjukkan pukul 6 petang ketika Shahir sampai di rumah.Langkahnya longlai seperti tidak bermaya.Bukan kerana letih badan sahaja malahan letih minda juga.Usikan nakal Daus dengan status ‘bakal abang ipar’ membuatkan Shahir kurang selesa.Secara logiknya,tak ada apa yang perlu dirunsingkan.Ya,jika benar pun Daus menyukai adiknya siapa pula dia untuk menghalang?Lelaki itu datang dari keluarga yang baik,berharta dan berpendidikan tinggi.Jika benar Daus sanggup menunggu Adira sehingga habis persekolahannya,sepatutnya dia bahagia jika Adira mendapat lelaki seperti Daus.Bukan orang lain pun,sahabat baiknya sendiri.

Sebaik sahaja ‘sliding door’ itu ditolak.Wajah manis Adira menyambut kepulangannya dengan senyuman yang manja.

“Abang pergi mana?Satu hari Dira tunggu abang,”Bunyi nada suaranya sedikit merajuk.

Shahir cuma tersenyum.Membiarkan soalan itu tidak terjawab.Sebaliknya dia cuma menepuk kepala Adira perlahan dan berlalu pergi.

“Dira tanya ni,abang pergi mana?”Adira cuba bertanya lagi.Nada suara yang rajuk tadi sudah mula bertukar.Ada sedikit rasa sebak.Langkah Shahir terhenti.Terpaku seketika di hadapan tangga.

“Kenapa ni?”Shahir tidak memandang wajah yang melontarkan soalan.“Abang nak ke mana pun,Dira tak perlu peduli kan?Dira siapa?Girlfriend abang?Bukan kan?Dira ni Farina ke?”

Walaupun Shahir bertanya dengan suara yang lembut tapi kata-kata ini menghiris hati Adira bagaikan sembilu tajam.Pedih dan ngilu.Tanpa dipinta matanya mula digenangi air mata.

“Di..Dira tanya je..”Sedaya upaya Adira cuba menyembunyikan perasaan sedihnya tetapi sedannya tetap berbunyi.Dia mengelap air matanya kerana tidak mahu kelihatan cengeng dan keanak-anakan di hadapan abangnya.Teruk menahan air matanya namun sedu sedan itu masih berbunyi.

Shahir menarik nafasnya panjang dan terus menaiki anak tangga ke atas.Mana mungkin jiwanya tidak meruntun mendengar tangisan Adira.Hatinya cuba dicekalkan sedaya mampu.Jika dilayan esakan Adira,mungkin keadaan bertambah sulit.Mungkin janggal jika dilihat mummy dan daddy.Pantas dia menolak pintu kamarnya.Matanya menangkap sebiji kek coklat yang terletak di atas katilnya dan sekeping kad berwarna merah jambu.

Kad itu diambil dan dibacanya.

Abang yang Dira sayang,hari ni 13 Mac ulangtahun perkahwinan mummy dan daddy.Mummy dan daddy awal-awal lagi dah spent time together pergi dating.Bagi chance la kan?And...secara tak langsung,hari ini juga ulangtahun Dira menjadi adik abang.Balik sekolah,Dira try la buat kek ni dengan bantuan bibik.Sorry ye kalau tak sedap.Thanks sebab jadi abang Dira!

Tak suka abang panggil Ayang,

Dira

Shahir terduduk lemah di atas lantai.Sejuta penyesalan timbul dalam perasaannya.Mengapalah lancang sangat dia mengeluarkan kata-kata?Susah payah Adira mebuat kek ini untuknya,dia boleh pula tidak menghiraukan pertanyaan Adira.Kek yang siap dipotong dan diisi di dalam tupperware itu diambilnya dan dengan pantas Shahir turun semula ke bawah.Matanya meliar ke kiri dan ke kanan mencari adiknya.

Tiada langsung bayang Adira di ruang tamu rumah.Dia berlari ke hulu hilir seperti ibu ayam kehilangan anaknya.Destinasi akhirnya di luar rumah.Shahir berasa lega melihat Adira sedang duduk di atas pangkin di bawah pokok mangga sambil memeluk lutut.Hidung dan matanya kelihatan kemerah-merahan.Matanya bengkak seperti lepas menangis.

Perlahan-lahan Shahir menghampirinya dan duduk di sebelahnya.

“Abang..abang minta maaf,”Suaranya perlahan persis berbisik.Adira tidak memandang wajah Shahir.Kata-kata itu membuatnya kembali sebak.

“Buat..buat apa abang..abang nak minta..maaf?”Patah perkataannya tersekat-sekat.

“Sebab..sebab..sebab abang rasa bodoh sangat kerana tidak menghargai kek coklat comel yang macam Dira ni,”Shahir cuba bergurau.Senyuman manis terukir di bibir nipisnya.

“Memang..memang abang bodoh,”Akhirnya Adira memandang wajah Shahir.

“Abang memang bodoh,”

“Abang ingat rambut serabut abang tu lawa sangat?”

“Rambut serabut abang memang tak lawa,”Shahir mengiyakan kata-kata Adira sambil tersenyum.

“Mata coklat abang tu paling hodoh sekali,”

“Mata coklat abang memang hodoh,”Sengaja Shahir mengecilkan suaranya.Mengikut nada suara Adira.

“Abang ngajuk cakap Dira lagi bodoh,”

“Abang memang suka ngajuk Dira pun,”Shahir mencalit krim coklat di pipi Adira.“Terima kasih sebab menghargai kehadiran abang dalam hidup Dira,”

“Kek tu untuk makanlah,bukan main calit-calit pipi,”Adira mengesat krim coklat di pipinya.Air mata yang bergenang dikelopak matanya juga dikesat.

“Okay..meh abang suap,”Shahir menyuapkan kek coklat itu ke mulut Adira.Sengaja diambil potongan yang paling besar.

“Tak sedap,”Adira mengomel dengan mulutnya yang masih dipenuhi kek.

“Tak sedap?”

“Keras kejung macam terlebih gula,”Kata Adira sambil mengambil sepotong kek dan menyumbat ke mulut Shahir yang terpinga-pinga.Shahir terdiam seketika cuba merasa kesedapan kek itu.Tapi.

“Huh..memang tak sedap,fail!”

“Memang Dira fail kan?Ha!Ha!Ha!”

“Fail tahap tak boleh jadi hokage macam Naruto,”

“Abang ni lebih-lebih pulak.Sikit-sikit dah lah,”

“Okay..okay..abang minta maaf sekali lagi.Kita keluar makan malam nanti?”

“Kita pergi mana?”

“Kita keluar makan kat sini aje,,kat bawah pokok ni.Abang masak special untuk Adira,”

“Eii,kedekut!”

Suara nyaring Adira memenuhi halaman rumah.Bertempiaran burung-burung yang tumpang bertenggek di pohon mangga itu.

******

Christchurch,4.00 petang.

Farina menikmati pai strawberri sebagai dessert selepas menikmati spaghetti lasagna di sebuah restoran masakan Itali.Datin Linda Jasmine yang merupakan rakan kongsi syarikatnya turut menemaninya.

“After the big achievement dalam pelaburan hospital swasta itu.I think kita patut juga do the same thing dengan our branch kat Malaysia.Bak kata orang,at least berbudi di tempat kita,”Datin Linda cuba memberi cadangan secara lisan.

“I ada fikir juga pasal tu.Lagipun I dah lama tak balik Malaysia,”

“Gossip sikit,boyfriend you pun dah lama kat sana.Tak balik-balik lagi?Ada orang baru apa?”

“You jangan,Shahir bukan womaniser okay?He’s a one man woman,”

“I tak percayalah,dia handsome and still young kan?I bukan nak cuit you.Just a wild guess,”

“You nak suruh I jaga branch kat Malaysia ke ni?”

“Kawan I memang bijak,dapat meneka hint yang I berikan.Farina,gurau tu gurau juga.But when did the last time he called you?”

Farina tidak menjawab soalan yang dilontarkan rakan kongsinya itu.Ya,bila kali terakhir Shahir menelefonnya?Satu hari selepas pemergiannya barangkali.Dek kesibukan menumpukan kepada projek hospital itu,Farina tidak begitu kisahkan sangat sama ada Shahir ada menelefonnya atau menghantar pesanan ringkas melalui telefon,YM atau Blackberry Messenger.

Tetapi selepas ditanya dengan soalan sebegitu,hati Farina mulai curiga.Apakah Shahir sudah mempunyai gadis lain?Dia mengeluh perlahan.Dia harus pulang ke Malaysia dengan segera.

*****

Suasana di halaman rumah Datuk Maulana dan Datin Ainul agak ceria dengan gurauan Shahir dan Adira.Mbak Seena yang merupakan bibik di situ turut membantu menyediakan meja dan kerusi .

“Mbak Seena,jom join,”Adira menarik tangan Mbak Seena yang kelihatannya mahu segera bergegas masuk semula ke dalam rumah.

“Oh,ngak bisa Cik Adira,saya ada hal yang lebih penting di dalam,”

“Penting?Apa yang pentingnya?Mbak nak masak apa lagi?Kan saya dah masak special menu ni.Mummy dan daddy pun makan kat luar kan?”Sampuk Shahir pula.

“Bukan..bukan mahu memasak.Mbak mahu menonton sinetron.Mbak udah kangen sama Dude Harlino.Orangnya ganteng,”Mbak Seena tersipu-sipu malu.

“Okay..saya faham,”Adira melepaskan pegangan sambil mengukir senyuman.Shahir sekadar menggeleng-gelengkan kepala.(Gatal juga mbak ni..fanatik si hero Aqso Madina).

Sebelum sempat Adira duduk,Shahir bingkas bangun dan menarik kerusi buatnya.

“Sila duduk dan bersedia untuk menikmati hidangan yang paling marvellous daripada Chef Che Amat,”

Adira hanya tersenyum ceria melihat telatah abangnya pada malam itu.Pinggan berbunga-bunga itu didekatkan kepada Adira.

“Mi Sedap goreng yang abang gorengkan dengan penuh kasih sayang dan penghargaan untuk adik abang,Siti Adira..candle please,”Shahir menggores mancis dan menyalakan tiga batang lilin di atas meja.

“Ini special menu abang,Mi Sedap?”

“Aik,no komen.Rasanya lagi sedap daripada kek coklat keras kejung tadi,”

“Setakat Mi Sedap,budak kecik pun boleh,”

Shahir tidak lagi membalas kata-kata Adira.Dia duduk berhadapan dengan gadis itu dan merenung tepat ke matanya.Mata redupnya yang disinari cahaya lilin membuatkan Adira berasa tidak selesa direnung sedemikian.

“Terima kasih kerana menyayangi abang dan menerima abang dan daddy dalam hidup Dira dan mummy.Abang sangat-sangat hargai dan abang pun sayang Dira,”

Adira hanya mampu tersenyum.Dia tidak peduli jika Shahir sekadar menyayanginya sebagai adik,hatinya sudah pun berbunga-bunga.

“Kenapa Dira terdiam?”

“Dira terdiam sebab Dira tak tahu nak cakap apalah,”Adira menggosok-gosok hidungnya cuba melindungi rasa malu.

“Abang suka bila Dira gosok hidung macam tu,”

“Abang suka Dira gosok hidung?”

“Memanglah,sebab abang suka hidung Dira,”

“Abang suka hidung Dira?Dira pun suka hidung abang,”

“Dira suka hidung abang juga?Abang suka bulu mata Dira,”Sengaja Shahir menambah lagi usikan nakalnya.

“Abang suka bulu mata Dira?”

“Ye,”

“Abang suka bulu mata Dira?”

“Ye,abang suka,”

“Abang suka bulu mata Dira?”

“Yee..abang suka bulu mata Dira.Boleh tak kita makan?Sebab nanti sejuk pula Mi Sedap ni,”Wajah Shahir sudah kemerah-merahan menahan rasa malu.Suara manja Adira bisa membikinnya serba tak kena.

“Okay,”Adira hanya ketawa kecil melihat reaksi abang tirinya.Sekalipun dia tidak pasti apa perasaan Shahir terhadapnya tapi kenangan malam ini akan sentiasa tersemat di dalam hatinya.Sekurang-kurangnya abang sudah mula melayannya dengan baik dan mesra.

Senyuman manis Adira memberi seribu kekuatan buat Shahir.

(Abang cuba untuk tidak melukakan hati Adira lagi.Jika abang tak bisa menjadi lelaki yang mencintai Adira pun,abang sudah cukup bahagia menjadi ‘guardian angel’ buat Adira)

When I see your smile
Tears roll down my face I can't replace
And now that I'm strong I have figured out
How this world turns cold and it breaks through my soul
And I know I'll find deep inside me I can be the one

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to heaven

It's okay. It's okay. It's okay.
Seasons are changing
And waves are crashing
And stars are falling all for us
Days grow longer and nights grow shorter
I can show you I'll be the one

Tiada yang lebih bahagia buat Shahir daripada melihat Adira bahagia.Biarlah malam ini memberi kebahagiaan buat mereka berdua.Kerana hari esok dan esoknya hanya Dia yang tahu apa yang bakal berlaku.Sama ada langit akan selalu cerah atau sebaliknya.

0 comments:

DTKL ARTWORK BY JANNATUL HAZIRAH BOUVIER

DTKL ARTWORK BY JANNATUL HAZIRAH BOUVIER

DTKL ARTWORK BY LYA YAYA

DTKL ARTWORK BY LYA YAYA

PEMBERITAHUAN

PEMBERITAHUAN

ART WORK BY SHAHIRATICS(CREDIT TO ALL SHAHIRATICS)